Hielpijn door thuiswerken?

COVID-19 beïnvloed ons dagelijks leven en houdt ons sinds maart erg bezig. In het nieuws lezen we dat veel thuiswerkers nek- en schouderklachten krijgen door te lang en met een slechte houding achter hun computer te zitten. Maar is er ook een relatie tussen hielpijnklachten en thuiswerken?

Als praktijkhouder van zowel een fysiotherapiepraktijk en Podozorg kan ik dat zeker beamen. Er worden meer afspraken gemaakt door thuiswerkenden met nek- en schouderklachten en andere thuiswerk gerelateerde lichamelijke ongemakken. Ook worden wij meer gebeld voor bewegings- en houdingsadviezen. Eén van onze therapeuten werd zelfs uitgenodigd voor zakelijke E-Health: het geven van een 20 minuten durende workout tijdens een Webinarsessie.

Casus: sportieve dame van 43 jaar met hielpijn en achillespees klachten

Vier weken geleden haalde mijn collega fysio mij erbij om samen naar een casus te kijken van iemand die inmiddels ook al geruime tijd thuis werkt. Een sportieve dame van 43 jaar jong, met achillespees- en hielpijnklachten rechterzijde.

De klachten zijn de afgelopen twee maanden toegenomen. Bij het trap af lopen en de dag na het sporten zijn de klachten het hevigst. Daarna herstelt het zich wel weer. Er is ook sprake van opstartpijn en stijfheid van de rechter kuit en onderzijde van haar hiel in de ochtend. Met wandelen lijken de klachten niet te verergeren. Ze doet aan hardlopen, twee keer per week 8-10 km en aan Bootcamp. De intensiteit hiervan is niet noemenswaardig toegenomen. Ze is juist door haar blessures tijdelijk gestopt met Bootcamp en de loop afstanden zijn korter geworden. Dit geeft wat verbetering, maar de klachten zijn niet weg.

Van “office outfit” naar comfy kledingstukken

Sinds COVID-19 werkt mevrouw vanuit huis in plaats van op kantoor. Haar dagelijkse “office outfit” in combinatie met hoge hakken heeft zij ingeruild voor comfy kledingstukken en dikke sokken of sneakers. Tijdens echografisch onderzoek werd het duidelijk, dat haar pijnklachten voortkomen uit zowel aangedane achillespees (Tendinopathie) en haar peesplaat (fasciitis type 3).

Verband tussen het niet dragen van hoge hakken en blessure

Uit haar verhaal is er mogelijk verband tussen het niet dragen van haar hoge hakken en haar blessure. Daarom ben ik op onderzoek gegaan naar verband en gevolgen van het langdurig dragen van hoge hakken:

Verlies van functionele eenheid van de spier

(A.M. Zollner 2015) Uit de computer simulatie met gezonde dames op 13 cm hoge hakken blijkt een verkorting van de lange kuitspier (gastrocnemius) met 5%. Van de achillespees werd geen significante verkorting gemeten. Bij langdurig dragen van hoge hakken gaan de spieren zich aanpassen naar zijn nieuwe functionele positie. Hierdoor ontstaat verlies van sarcomeren (functionele eenheid van de spier) met gemiddeld 9% en uitschieters van 39%!

Disbalans van de enkel

(M.-H. Kim 2015) laat in zijn onderzoek zien dat bij het dragen van 10 cm hoge hakken de eerste drie jaar de enkelspieren juist sterker maken. Helaas is dit niet blijvend en na het derde jaar treedt spiergroep disbalans op waardoor de enkel juist gevoeliger wordt voor enkelinstabiliteit en blessures.

Afvlakken van de voetboog

(Chun-Ming Yin 2016) In zijn onderzoek wees uit dat in het begin de voetbogen juist hoger werden bij het dragen van hoge hakken. Ook hier zag men negatieve veranderingen (afvlakken van voetboog) naarmate langer op hoge hakken werd gelopen.

Spierverkorting door langdurig dragen van hoge hakken

Voor onze patiënt is het heel erg aannemelijk dat door langdurig dragen van hoge hakken spier verkorting is opgetreden. Door meer lage schoenen/geen schoenen te dragen omdat mevrouw aan huis werkt, vraagt haar lichaam een nieuwe functionele positie van haar kuitspieren. De lichaamseigen aanpassing was helaas niet voldoende, waardoor zij blessures heeft opgelopen.

Langzaam afbouwen

In overleg met de fysiotherapeut hebben wij gekozen voor het langzaam afbouwen van hoge hakken dragen (dus juist geregeld highheels thuis!), dragen van een Strassburg kous, op trainen van de onderbeen spiergroepen en de sport intensiteit rustig weer op te bouwen.

Na twee weken gaat het steeds beter met mevrouw en is voornemens weer te gaan Bootcampen.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten sinds u thuis werkt? Onze Podozorgers helpen u graag van uw klachten af. Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ka Ho Liu. Hij is register (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw