Waarom is het belangrijk en hoe pas je het toe?

Je brengt het grootste deel van je dag door op het werk. Of je nu op een kantoor werkt, in de bouw, in de zorg of in de horeca. Je voeten hebben het vaak zwaar te verduren. Regelmatig horen de registerpodologen en podotherapeuten van Podozorg verhalen van mensen die last hebben van hun voeten door het werk. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en zelfs tot langdurige klachten. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen. In dit blogartikel bespreken we waarom preventieve voetzorg op de werkvloer zo belangrijk is en wat je kunt doen om je voeten gezond te houden.

Het belang van preventieve voetzorg

Voorkomen van klachten

Eén van de belangrijkste redenen voor preventieve voetzorg is om klachten te voorkomen. Als je dag in dag uit op harde vloeren loopt, of als je langdurig moet staan of lopen, kan dat leiden tot pijnlijke en vermoeide voeten. Het gevolg kan zijn dat je klachten als hielspoor, peesontstekingen of zelfs stressfracturen ontwikkelt. Preventie kan deze klachten voorkomen.

Verhogen van de productiviteit

Wanneer werknemers last hebben van hun voeten heeft dat invloed op hun prestaties. Ze zijn minder productief, maken meer fouten en zijn sneller afgeleid. Dit kan leiden tot een lagere productiviteit en hogere kosten voor het bedrijf. Door preventie kunnen werknemers comfortabeler werken en zijn ze productiever.

Verlagen van het ziekteverzuim

Wanneer werknemers last hebben van hun voeten kan dat leiden tot verzuim. Pijnlijke voeten kunnen het lastiger maken om te werken, de werkdag vol te maken en kan zelf leiden tot langdurig ziekteverzuim. Wanneer werknemers comfortabel en gezond kunnen werken door preventieve voetzorg wordt de kans op ziekteverzuim verkleind.

Verhogen van de veiligheid

Goede grip en stevig staan is op veel werkplekken enorm belangrijk. Als een werknemer last heeft van de voeten kan dat de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen. Met preventie kan veiliger gewerkt worden en wordt de kans op ongelukken verkleind.

Hoe je preventieve voetzorg kunt toepassen

We geven je graag een aantal tips voor preventieve voetzorg. Klik op één van de onderstaande links om direct meer te lezen over het onderwerp:

Toepassingen van preventieve voetzorg

Kies de juiste schoenen

Wanneer je veel moet staan of lopen op je werk is het belangrijk om schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden en die goed passen. Het kiezen van een schoen die past bij de werkzaamheden en de ondergrond. Dit kan helpen om overbelasting te voorkomen.

Ga naar de pedicure

Heb je last van eelt, likdoorns, kloven of ingroeiende nagels laat je voeten dan behandelen door een (medisch)pedicure. Door je voeten regelmatig te laten verzorgen kan je makkelijk eventuele klachten helpen voorkomen.

Gebruik van steunzolen

Steunzolen ontlasten en ondersteunen je voeten. Zorgen ervoor dat je voeten beter functioneren en dragen bij aan een betere lichaamshouding. Draag je werkschoenen draag dan altijd gecertificeerde werksteunzolen. Vraag bij een registerpodoloog van Podozorg naar de mogelijkheden.

Neem pauzes

Het is belangrijk om regelmatig te pauzeren wanneer je langdurig moet staan of lopen op je werk. Door af en toe te zitten en je voeten omhoog te doen, kun je de druk op je voeten verminderen en de bloedsomloop verbeteren. Dit helpt om vermoeidheid en pijn te verminderen.

Bespreek het met je werkgever

Tot slot is het belangrijk om het onderwerp preventieve voetzorg te bespreken met je werkgever. Deze kan dan mogelijk actie ondernemen om de werkomgeving te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van matten op harde vloeren of het aanbieden van werkschoenen.

Conclusie

Preventieve voetzorg op de werkvloer is van groot belang op om klachten te voorkomen en zo de productiviteit te verhogen, ziekteverzuim te verlagen en de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Je creëert hiermee een gezonde werkomgeving waarin werknemers veilig en comfortabel kunnen werken.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen

De onderstaande bronnen zijn gebruikt bij het schrijven van dit artikel:

  • Richtlijn: Preventie voetklachten bij werken op harde vloeren (NVAB, 2014)
  • Leidraad: Preventie van voetklachten in de gezondheidszorg (ErgoPlatform, 2019)
  • Praktijkrichtlijn: Fysieke belasting in de zorg (Stichting Arbo Flexbranche, 2014)
  • Arbocatalogus Timmerindustrie: Fysieke belasting (Stichting Arbouw, 2015)

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jolanda Vos. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw