Platvoeten bij kinderen met Downsyndroom

Platvoeten zijn bij jonge kinderen normaal, voornamelijk in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. In de leeftijd van 4 tot 8 jaar verandert de vorm van de voet door groei en het sterker worden van de spieren in het onderbeen en de voet.

Kinderen met Downsyndroom hebben, mede door een te lage spierspanning (ook wel hypotonie genoemd), vaker platvoeten in ernstige vorm. Hierdoor hebben zij een verhoogd risico op een blijvende afwijking van de voet in de puberteit, door een toenemend lichaamsgewicht.

Platvoeten bij kinderen

Platvoeten bij kinderen

Wat zijn platvoeten?

Platvoeten (pedes planovalgi) zijn voeten waarbij er een afwijkende stand van de achtervoet (hielbeen) en het voetgewelf bestaat. De voetzool rust volledig op de grond. De voet is ingezakt, de enkel staat wat naar binnen en de hiel wijst naar buiten.

Bij platvoeten wordt onderscheid gemaakt tussen een soepele en een stugge platvoet. We spreken van een soepele platvoet wanneer de voetboog zichtbaar wordt, als het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet herstelt de voetboog niet. Dit is vaak een aangeboren vergroeiing.

Soepele en een stugge platvoetSoepele en een stugge platvoet

Links: soepele platvoet, rechts: stugge platvoet

Gevolgen van platvoeten

De platvoet heeft, tijdens het lopen, nadelige gevolgen op de oppervlakkige kuitspier (musculus gastrocnemius). Deze spier heeft een belangrijke functie, namelijk de knie stabiliseren in gestrekte stand bij de hiellanding en de voorstuwing naar de afzet.

De voet werkt dan als een hefboom waardoor de kracht van de kuitspier overgebracht wordt op de voorvoet Als de afzetkracht van de kuitspier te klein is, zal het kind met gebogen knieën gaan lopen.

Dit is een looppatroon met een hoog energieverbruik en een verhoogde belasting van gewrichten. Door instabiliteit lopen kinderen met Downsyndroom op een latere leeftijd en hebben vaak ruimte tussen de grote teen en de tweede teen en hebben last van eeltvorming aan de binnenzijde van de grote teen.

Klachten bij platvoeten

Klachten die ontstaan door platvoeten bij kinderen met Downsyndroom zijn:

 • Niet graag willen lopen
 • Pijn in de voet, kuit en knieën
 • Spierkramp

Vaak geven kinderen met Downsyndroom geen pijn aan bij de behandelaar. Daarom wordt tijdens het functie onderzoek extra gelet op de non verbale reactie.

Behandeling van platvoeten

Steunzolen en schoenadvies

De behandeling van platvoeten bij kinderen met Downsyndroom bestaat uit het corrigeren van de voetstand. Dit wordt bereikt door middel van speciaal aangemeten kinderkuipzolen met een goede ondersteuning en het dragen van kinderschoenen met een stevige stabiele hielkom, die aan de achterzijde van de schoen niet in te drukken is.

Steunzool als behandeling van platvoeten

Voetoefeningen

Daarbij kunnen voetoefeningen meegegeven worden, bijvoorbeeld het lopen met een of twee tennisballen tussen de voet en het lopen op een stok of dik touw op de grond (zie onderstaande foto's).

Voetoefening als behandeling van platvoeten

Voetoefening als behandeling van platvoeten

Semi orthopedische schoenen

Bij de ernstige afwijkingen kunnen er semi orthopedische schoenen worden gemaakt. Dat zijn fabrieksmatig vervaardigde schoenen met speciale ruimte en verstevigingen met steunzolen aangemeten worden.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van platvoeten? Bezoek dan één van onze Podozorgers. Zij helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Bron: Down up lente 2010, Prof dr Jules Becher kinderrevalidatie arts

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen