De vijand van elke (hard)loper

Voorbeeld van overpronatie van de voet
Voorbeeld van overpronatie van de voet

Onlangs kreeg ik een vrouw in de praktijk. Zij had aan haar rechterscheenbeen veel pijn en kwam dan ook wat hinkend binnen. Ze deed aan hardlopen en was gewend 5 keer per week rond de 15 kilometer te hardlopen. Maar op een dag kwam de pijn opzetten na ongeveer 3 kilometer en moest ze het hardlopen staken. Het aanraken van de onder-binnenkant van haar rechter scheenbeen tijdens het onderzoek gaf ook veel pijn.

Na video-analyse was er goed een over(hyper)pronatie van haar rechtervoet te zien. Pronatie is het naar binnen vallen van de voet. Normale pronatie is belangrijk voor de afwikkeling en schokabsorptie van de voet, echter te veel kan diverse problemen veroorzaken.

Beenvliesontsteking van het scheenbeen

Hoogstwaarschijnlijk, gezien het verhaal tijdens de anamnese en het onderzoek, heeft de patiënt last van een beenvliesontsteking van haar scheenbeen of wel “Shin splints”, ook wel Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (M.T.S.S.) genaamd. Bij deze patiënt was dit ook het geval.

Hoe herkent de podoloog klachten door shin splints?

Shin splints blessures manifesteren zich het meest in het onderste deel van het scheenbeen. Eerst is er alleen na belasting, bijvoorbeeld hardlopen, een zeurend soms stekend gevoel welke verdwijnt bij rust. Dit gevoel wordt steeds erger en uiteindelijk duurt het veel langer voor de pijn na rust afneemt. Uiteindelijk zal de pijn ook na langdurige rust aanwezig blijven.

Hoe ontstaan klachten door shin splints?

Shin splints kan ontstaan bij (hard)loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (hyperpronatie) en is het een veel voorkomende blessure. Ook kan de oorzaak liggen bij slechte loopschoenen of zonder goede opbouw teveel hardlopen. Zelfs altijd aan dezelfde kant van een iets afgeronde weg lopen kan soms de irritatie veroorzaken vanwege de verkeerde stand van de voet(en) veroorzaakt door de bolling van de weg.

Hoe kunnen klachten door shin splints verholpen worden?

Het is al vaak gezegd dat rust een goede genezer is, maar voor de sporter is sport haast een levensbehoefte die niet snel opgegeven wordt of te vroeg hervat wordt als alles weer ‘beter` lijkt te zijn. Daarmee wil de genezing vaak niet vlotten. Terugkerende blessures en teleurstelling is dan vaak het gevolg.

Ga naar bij de podoloog!

De podoloog zal u uitleg geven over de blessure en een schoenadvies geven. Indien nodig kan de podoloog een podologische zooltherapie adviseren waarbij de overpronatie verminderd wordt. Om ervoor te zorgen dat de pijn verdwijnt en de shin splints niet terugkeert, kan de therapie multidisciplinair zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie in samenwerking met podologie.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw