Té hard, té snel of té veel

Veel sportblessures vallen onder de categorie overbelasting. Overbelasting in sport heeft vaak te maken met dat je in een té snel tempo bent gestart, té hard bent gegaan, of dat je té veel hebt gedaan in een té korte tijd. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want in de praktijk is het niet altijd even makkelijk om een antwoord te geven op de vraag wat nu de oorzaak was. Vaak heeft het te maken met de mate waarin het lichaam belastbaar is in relatie tot de sportbelasting.

Overbelasting

Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen, gewrichtskapsels, banden en botten. Door het lichaam te belasten wordt het uithoudingsvermogen, kracht, sterkte en trekvastheid van het bewegingsapparaat aangepast aan het gemiddelde activiteitenniveau. Bij overbelasting is de kracht of intensiviteit op bijvoorbeeld een gewricht of spier te groot geweest. Vaak ontstaan er dan klein scheurtjes in het weefsel met als kenmerken pijn, stijfheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Overbelasting komt zowel bij beginnende als bij goed getrainde sporters voor.

Herstel

Na een korte rustperiode is het bij overbelasting van belang dat er gedoseerd functioneel getraind wordt om de scheurtjes optimaal te herstellen. Het is echter van belang om de belastbaarheid op dat moment niet te overschrijden. Dit omdat bijvoorbeeld de banden van een gewricht tot enkele maanden nodig hebben voor herstel en een pees na negen maanden nog maar slechts 75% van zijn oorspronkelijke treksterkte heeft. Overbelasting op al deze reeds overbelaste lichaamsdelen kan leiden tot een chronische reactie met een vertraagd herstel of zelf aanpassingen waardoor functioneel herstel niet meer mogelijk is en je niet meer terugkomt op het oude niveau.

Bij het lichamelijk onderzoek naar overbelasting blessures kan geconcludeerd worden dat de stand van de voeten, enkels of knieën de klachten beïnvloeden of in stand houden. Mogelijk gaf dit voor de blessure geen problemen. Maar als een deel van het bewegingsapparaat minder belastbaar is dan kan al een kleine scheefstand van het lichaam tijdens het gaan en staan net te veel zijn en te veel trekkrachten of druk geven.

Een steunzool kan helpen bij het herstel door middel van correctie of ondersteuning aan de voet te bieden, waardoor trekkrachten en druk van het lichaam beter uitgelijnd zijn.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten door overbelasting? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bronnen:

  • de Morree, J. J. (2008). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: functie, beschadiging en herstel. Bohn Stafleu van Loghum.
  • Kamminga, T. H. (2011). De nieuwe warming-up. Tirion Sport, Utrecht.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lisette de Graauw . Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu