Bescherming van de tenen

Soms hebben mensen pijnlijke tenen door terugkerende likdoorns tussen of bovenop de tenen of door standsveranderingen bij de tenen zoals door klauwstand. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals trauma, reuma of diabetes mellitus. Dit kan tot gevolg hebben dat mensen de schoenen slecht aan de voeten kunnen verdragen door de druk of wrijvingen en waardoor ze minder gaan wandelen wat weer niet goed is voor de gezondheid. Tenslotte is blijven bewegen belangrijk voor een goede leefstijl.

Een siliconen orthese

Een siliconen orthese is een hulpmiddel van rubberachtig materiaal dat om de teen of tenen geboetseerd kan worden. Bij pijnlijk geïrriteerde plekjes op de tenen kan een siliconen orthese de tenen vaak heel efficiënt beschermen waardoor de pijn vermindert. Soms kan een siliconen orthese de teen weer een beetje rechter duwen. Een siliconen orthese is dus altijd volledig op maat gemaakt en zal er altijd weer anders uitzien afhankelijk waar het voor moet dienen.

Siliconen orthese om de tenen te beschermen

Verschillende functies van een siliconen orthese

Een siliconen orthese kan verschillende functie hebben. Klik op één van de onderstaande functies voor meer informatie:

Een protectieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat een pijnlijke plek drukvrij komt te liggen bijvoorbeeld bij een likdoorn. Deze kunnen zich tussen maar ook bovenop of onder de tenen zitten. Door de likdoorn drukvrij te leggen reduceer je de pijnklacht die een likdoorn veroorzaakt. Wel is het noodzakelijk de bestaande likdoorn weg te laten halen door een (medisch) pedicure. Omdat de pijnlijke plek nu drukvrij ligt zal de likdoorn ook minder snel of helemaal niet meer terugkomen. Ook bij tenen die over elkaar neigen te gaan kan een siliconen orthese een oplossing zijn om een betere tenenstand te verkrijgen.

Een correctieve siliconen orthese

Deze orthese dient ervoor te zorgen dat je stand afwijkingen kunt corrigeren zoals klauw- en hamertenen. Dit kan als de gewrichten van de teen nog bewegelijk zijn. Ook moet je voorzichtig zijn bij reumatische klachten, dan wordt het vaak meer protectief in plaats van correctief.

Preventieve siliconen orthese

Deze orthese wordt wel gemaakt bij jongere mensen die een familiare afwijking hebben aan de voorvoet zoals een afwijkende stand van een teen. Dit is dus preventief om problemen qua druk in de schoen in de toekomst te voorkomen.

Vervangende siliconen prothese

Door trauma of door een amputatie kan je een teen kwijt raken. Hierdoor verandert de dynamiek van de voet in de schoen omdat andere tenen geen tegendruk meer krijgen van de teen die er oorspronkelijk zat. Hierdoor kunnen die scheef gaan staan. Hier kan een siliconen prothese een oplossing zijn voor de weggehaalde teen. Deze zorg weer voor tegendruk waardoor de andere tenen hun stand blijven behouden.

Advies voor de patiënt die een orthese aangemeten heeft gekregen

Een siliconen orthese kan goed helpen om bepaalde klachten te doen voorkomen of te verhelpen. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat een siliconen orthese daadwerkelijk helpt om een verergering van een scheefstand van de teen te voorkomen. Let bij nieuw aangemeten siliconen ortheses op de onderstaande punten:

 • Het is belangrijk dat het dragen van de orthese rustig word opgebouwd. Een teen of voet moet er aan wennen dat er een andere stand is.
 • Het aan en uit doen van de orthese moet rustig gedaan worden met twee handen om beschadiging te voorkomen.
 • Het heeft geen nut een orthese ‘s nachts te dragen, de voet is dan in rust. Daarbij moet de huid ook weer goed kunnen ademen.
 • Maak aan het einde van de dag de orthese schoen met een water en een milde zeep en spel het goed af.
 • Bewaar het in een bakje met een beetje talkpoeder. Dit maakt het aandoen van de orthese de volgende dag makkelijker en voorkomt verweking van de huid.
 • Bij irritatie altijd contact opnemen met de registerpodoloog of podotherapeut die het heeft aangemeten om de orthese aan te passen. Irritatie, druk of vorming van blaren mag niet.
 • Een scheurtje in de orthese is te repareren. Dus mocht de orthese stuk gaan, neem tijdig contact op en bewaar eventuele losse stukjes.

Vind een praktijk

Wilt u graag advies over het dragen van een siliconen orthese? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jacqueline Lakeman. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp